10 Eylül 2012 Pazartesi

PİZZA

Herkese iyi haftalar. Güzel şeylerle başlayalım haftaya, mesela yemekle:) bütün haftamız güzel geçsin isteğim.
Yıllar evvel bir blogdan bulmuştum bu pizza tarifini. Ama hiç hatırlamıyorum şu an ismini. Tarife ve tavsiyelere uyarsanız mutlaka güzel olacak. Ben hamur ne, maya ne, kulak memesi ne bilmezken yaptım ilk bu tarifi ona rağmen süper oldu. 1500 kere yapmışımdır hiç kötü olmadı bugüne kadar. Son dilim için daima kavga çıkıyor. Hazırlıklı olun. Ha bu arada bende tarifler bardakla kaşıkla:)
Malzemeler:
Hamur İçin:
2 su bardağı un
1 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 paket yaş maya(şu küçük paketler varya onlardan)
1/2 çay bardağı süt
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı yoğurt
1/2 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta

Üzeri için:
1 tatlı kaşığı ev yapımı salça
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Kaşar peynir rendesi
Salam
Sucuk
Pastırma
Mısır
Zeytin
Domates
Biber
Mantar
Kekik

Hazırlanışı:
1. 1/2 paket yaş mayayı bir kaseye ufalayın. Üzerine bir tatlı kaşığı toz şeker serpin. 1/2 çay bardağı sütü eliniz dayanacak sıcaklığa getirip kaseye ilave edin. 15 dakika bekletin. Böyle bir hal alacak.

2. Unu bir kaba koyup ortasını elinizle açın. Yumurta, yağ, mayalı karışım, yoğurt ve tuzu elinizle açtığınız çukura döküp yoğurun. Kulak memesi kıvamında bir hamur olması gerekli. Duruma göre süt yada un ilave edip kıvamı tutturmaya çalışın. Hamurun üzerine bir bez atıp 45-50 dakika süreyle dinlendirin.

3. Hamurunuz kabarıp göz göz olduğunda bir fırın tepsisinin tabanını yağlayıp hamurunuzu tepsiye yayın.
4. İki kaşık sıvı yağ ile incelttiğiniz salçayı tepsiye serdiğiniz hamurun üzerine sürün.

5. Üzerini doldurmaya geldi sıra. Burada insiyatif sizin. Ne seviyorsanız onu istediğiniz boyutta doğrayıp hamurunuzun üzerine dizin. Domates güzel oluyor. Küp küp doğrayıp suyunu hafif süzüp koyun hamurun üzerine ki sulanmasın. Ben bunları dizdim hamurun üzerine mesela.


6. İsterseniz üzerine kekik serpebilirsiniz.
7. Sıra geldi pişirme kısmına. Fırınınızı 180 dereceye ayarlayıp pizzanızı fırına atın. 15-20 dakika pişirdikten sonra bir bıçak yardımıyla hamuru kaldırıp altına bakın. Pembeleşmeye başladıysa pizzanız olmuş demektir. Sakın iyice kızarsın diye daha uzun tutmayın fırında. Hamuru çok sertleşir yoksa. Üzerine bolca rendelenmiş kaşar serpip 5 dakika daha fırınlayın ve hemen servis yapın. Bekletilmeye gelmiyor. Beklerse hem hamur sertleşiyor hem de kaşar. O yüzden sıcak sıcak servis yapın.

Yemek bloglarını bir kez daha takdir ettim. Nasıl zor birşey o yaa. domatesi doğra elini yıka foto çek, Hamuru yoğur elini yıka foto çek, salamı diz elini yıka foto çek. Offf söylemesi bile zor. Birde sanatsal fotolar çekiyolar öyle. Hepsine yorum yazıcam bundan böyle. Ne emek ne emek!

Afiyet bal şeker olsun! Asla yağ, selülit olmasın.

2 yorum:

Marifetli Cadı dedi ki...

olsada bu güzel pizza yesek yahu, canım çekti :D takibinizdeyim bende beklerim...

hayal-et dedi ki...

gelicem elbette:)