7 Şubat 2013 Perşembe

ORKİDE

Yıllar evvel Tekzenden almıştım bu güzel çiçeği. Beş yıl olmuştur. Bakamazsın çok narin bitkiler dediydiler ama pekte öyle çıkmadı. Yıllardır yaptığım tek bakım kabına su ekleyip arada yapraklarını yıkamak. Her yıl bu zamanlarda açar bembeyaz çiçeklerini. Yine açtı. Ece bakıp bakıp seviyor. Bitkileri evde sevsemde ilgilenemediğim için olsa gerek uzun ömürlü olmuyorlar. Bende her kuruttuğumda üzüldüğümden almıyorum. İsimlerini bile bilmediğim iki çiçeğim daha var. Ecenin doğumunda hediye gelmişti. Kızımla beraber büyüyorlar şimdilik. Hatta kızımdan da hızlı büyüyorlar.   

Çok sık açmıyor ama çok uzun süre canlı kalıyor çiçekleri. Her eve lazım bir çiçek. Yüzlerce değişik türde orkide varmış dünya üzerinde. İstanbul üniversitesiydi sanırım Süleymaniye camii taraflarında bir kampüs vardı. Yeğenimin ödevi için gitmiştik oraya. Bir görevli gezdirmişti bizi üniversitenin içindeki serayı. Çeşit çeşit orkide göstermişti. Allahım ne güzel bir yerdi. Manzarası ayrı güzel, bitkiler ayrı güzel. Tekrar gitsek girebilirmiyiz acaba! Salep te bir orkide cinsiymiş aslında. Maraş kırlarında çok yetişiyormuş. Bunları otlayan keçilerin sütünden yapılan dondurmada meşhur oluyor haliyle.  

4 yorum:

Fatma Basaran dedi ki...

benimde vardı bir sürü çiçeğim.salonum botanik bahçesi gibiydi.tayin çıkınca hepsini komşulara dağıttım.sizi takibe alrım.banada beklerim.inşallah bundan sonra sık görüşürüz.

hayal-et dedi ki...

Eve canlılık katıyor bitkiler ama dediğim gibi bakabilene. Siz de yine alırsınız merak etmeyin. Gelicem en kısa zamanda ziyarete:)

Adsız dedi ki...

Suyun içinde bekletiyormusunuz ? ben orkide aldım ve bi kap verdiler içinde bi mesafeye kadar taş var suyu koyunca altında kaldı onu dökmem gerekiyormu taşllütfen yardımcı olun ardan yarım parmaklık mesafede su var ! dökmelimiyim öylemi durmalı

hayal-et dedi ki...

Merhaba. kusura bakmayın uzun zamandır blogla ilgilenemediğimden yorumunuzu da göremedim. Evet kabında her zaman su olması gerekli. Saksı suyun dışında kaldıysa daha derin bir kaba koyun ve saksının yarısı suda kalacak şekilde su doldurun. Sürekli kontrol edin susuz kalmasın.