20 Şubat 2013 Çarşamba

KIŞ İÇECEKLERİ - KEFİR

Kefiri duymayan bilmeyen yoktur artık sanırım. Ama içmeyen çok kişi var. Mesela ablam, mesela annem. Ben evlenmeden evvel bilmiyordum. Ne adını duymuşluğum ne de içmişliğim vardı. Ama sevgili biliyormuş. Hatta bir ara kefir mantarları varmış ama uğraşamayıp kaybetmişler sonunda da. İnternetten kefirin faydalarını araştırırsanız okumaktan sıkılacağınız kadar çok bilgi çıkacak karşınıza. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekten, cilt hastalıklarının tedavisine, çocuklarda büyümeye destek olmaktan, rahatlatıcı sakinleştirici özelliğine kadar pekçok yararı var. Sadece kış mevsiminde değil dört mevsim tüketiyoruz biz. Ama kışın biraz daha arttırıyoruz tüketimini. Yazın hafta da bir içerken kış mevsiminde üçe çıkıyor bu oran.
Gerekli malzemeler:
Süt
Kefir mayası (Aktarlardan yada internetten tedarik edebilirsiniz.)
Cam kavanoz
Plastik süzgeç
Cam veya plastik kase
Tahta kaşık
 
 
Hazırlanışı:

Sütü pişirin. Soğuğa yakın derecede (yaklaşık 20-25 derece) ılıtın. Kefir mantarlarını içine atın. Etrafını bir bezle sarıp mayalanmaya bırakın. Yaklaşık 24 saatte mayalanıyor. Kavanozu sallayın, eğer yoğurttan biraz daha sulu bir kıvam almışsa sütünüz, olmuş demektir. Hava sıcaksa daha kısa sürede de olabiliyor. Hatta yazın çok ekşirse kefir üste toplanıyor alt tarafta yoğurt suyu gibi sarı su kalıyor. Bozuldu sanmayın sadece fazla ekşimiştir o kadar. Mayalandıktan sonra plastik bir kabın içine, plastik süzgeçle süzün. Süzgeçte kalan kefir tanelerini bir kavonoza ayırıp üzerine çıkacak kadar süt yada kefir ekleyerek bir sonraki mayalama işlemine kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Yoğurt gibi değil kefir mayası. Kefirden bir kaşık ayırayım sütü mayalayayım olmuyor. Kefir taneleriyle mayalamanız gerekli sütü. O taneleride her seferinde sütün içinden ayırıp saklamanız gerekli.  Kefir tanelerini içmeyin sakın:)
ÖNEMLİ NOTLAR!!!
1-Kefire metal veya aluminyum değmemesi gerekiyor. O yüzden, cam, plastik yada tahta araç gereç kullanın.
2-Kefir yoğurda yakın kıvamda olduğu için hemen ayran gibi akmıyor. Kaşıkla biraz karıştırarak süzgeçten geçirmek gerekiyor. Bu işi yaparken de kefir tanelerini zedelemeyin.
3-İşin süzme kısmı biraz zahmetli. O yüzden kefir tanelerini bir tülün içine sardım öyle atıyorum sütün içine. Mayalanınca da kesesiyle birlikte çıkarıp alıyorum. Doğrumudur bilmiyorum ama çok kolaylık oluyor. Tavsiye ederim.
4- Mantarları ne kadar uzun bekletirseniz sütün içinde, yani mayalama süresini ne kadar uzatırsanız o kadar ekşi oluyor. Damak tadınıza göre ayarlarsınız bir iki denemeden sonra.
5-Uzunca süre süt içinde buzdolabında bekletebilirsiniz kefir mantarlarını.
6-Aktardan alırken bu mayayla kaç litre süt mayalanır diye sorun. Bir fındık tanesi kadar kefir mantarı 1/2 lt sütü mayalıyor.

Şifa olsun hepinize.
 
 

 


Hiç yorum yok: