6 Şubat 2013 Çarşamba

EVDE TEREYAĞ YAPIMI

Çok kolaymış yahu.
   Annem çok marifetli ve bilgili bir insandır. Dörtte abla olunca önümde ben en bilgisizi olmaktan kaçamadım elbette. Geçenlerde isyan bayrağını çektim anneme. Ablamlar turşudan tut, tarhanaya, erişteye, baklavaya hepsini yapar ben hiçbirini bilmem. Görevim yıllardan beri böyle etkinlikler sırasında çocukları eğlemek olmuştur. Evin en küçüğü olmanın avantajımı diyeyim dezavantajımı bilmiyorum. Tereyağla başladık gerisi gelecek inşallah.
   Çok fotoğraf yok malesef. Annem sağolsun hemen işi bitsin isteyenlerden. Bana kızıyor fotoğrafla falan uğraşıyorum diye.
   Öncelikle yaptığınız yoğurtların, pişirdiğiniz sütlerin kaymaklarını bir kaba biriktirin. Varsın ekşisin sorun değil. 15-20 gün biriktirdik biz. Etrafınızda (evvelden benim yaptığım gibi) sütün, yoğurdun kaymağını çöpe atan varsa onlardan da isteyin. Orta boy bir kase kadar olunca kaymaklarınız çıkarın dolaptan. İçine bir kase yoğurt bir bardakta ılık su ilave edin. Blenderle karıştırmaya başlayın. Baktınız toplanmıyor yağlar biraz daha ılık su ilave edebilirsiniz. Yine olmazsa bir kavanoza koyup çalkalayın. Biz blender ile 15-20 dakika karıştırdık düşmedi yağ, sonra kavanoza koyup 10 dakika hızlıca salladık. Fotoğrafta gördüğünüz gibi yağlar üste toplandı.  
 Toplanan yağları bir kaşık yada süzgeç yardımıyla toplayıp derin bir kaba alın. İşimiz daha bitmedi. Yağı ayrandan arındırmak gerekiyormuş. Yoksa bozulurmuş çok çabuk.
Suyla güzelce yıkayın tereyağınızı. Korkmayın dağılmıyor. Ayrandan tamamen ayrılınca yani duru su çıkmaya başlayınca afiyetle yiyebilirsiniz. Fazla çıkartırsanız yağınızı buzlukta saklayın. Marketlerden aldığınız tereyağlarla karıştırmayın. O kadar dayanıklı değil elbette. Kısa zamanda küfleniyor.
Yağdan arınan yayık ayranınızı da yemeğinizin yanında afiyetle için. Yağsız ve biraz duru oluyor. Yıkadığınız su değil yalnız, yanlış anlaşılmasın. Üzerinden yağları topladığınız ilk fotodaki ayran. Herkese kolay gelsin.

 
 


2 yorum:

suhuba dedi ki...

Küçükken annemle yayıkta yapardık bundan... TAdına doyulmazdı :)

hayal-et dedi ki...

Annemlerde yaparmış. Anlatır durur oda hep:)